Menu Zavřeno

Barvy kratomu

Proč je kratom hlavně zelený, červený a bílý – shrnutí poznatků a exkurze do šíleného světa biochemie rostlin (ultimate nerd edition)

Rostliny jsou zvláštní životní forma. Schopností fotosyntézy, kdy energií ze světla pohlceného chlorofylem rozlámou vodu na kationty vodíku, elektrony a odpadní kyslík, kompletně změnily a ovládly tuto planetu. Začalo to vývojem chloroplastu z ulovené sinice, skončilo mimo jiné kratomem. A spoustou jiných rostlin, bez kterých by Země byla nudný kus šutru.

Pokud kytce utrhnete list, buňky v něm stále žijí a dál v nich probíhají biochemické reakce, většinou ukončené ztrátou vody – vysušením. Listy kratomu jakožto stálezelené rostliny jsou tuhé a houževnaté, adaptované k udržení vody. Utržený list se bude snažit přežít co nejdéle za spotřeby uložených zásob.

O barvě kratomu rozhoduje proces sušení

Ne barva žilnatiny listů. Ta je u většiny rostlin červená díky barvivům podobným těm v borůvkách nebo tmavých hroznech. Barva žilnatiny nemá přímou souvislost s obsahem účinných látek, různé odrůdy (strainy) však mohou mít netypicky zbarvené nebo tvarované listy.

Zelený kratom

Zelená varianta je výsledkem rychlého vysušení, po kterém ustanou biochemické procesy dobíhající v umírajících listech. Sklizené kratomové listí se v sušárnách za pomocí větráků zbaví většiny vlhkosti, následně se dosouší rozprostřené venku na volném vzduchu a slunečním svitu.

Bílý kratom

Listí se suší v sušárnách s mírným větráním bez přístupu světla. Listy postupně ztrácí vodu, spotřebovávají energii uloženou ve formě polysacharidů (škrobů), odbourávají zelený chlorofyl. Spektrum obsažených alkaloidů se mění a dochází ke vzniku oxidovaných derivátů mitragyninu (7-hydroxymitragynin a mitragynin pseudoindoxyl), které mají vyšší potenci než samotný mitragynin.

Červený kratom

Hlavní metodou produkce červeného kratomu je fermentace listů probíhající v částečně prodyšných pytlech za zvýšené teploty. Silnou aktivitou enzymů postupně dochází k destrukci buněk, což spouští procesy chemické obrany rostliny při mechanickém poškození – listy hnědnou tak, jako hnědne nakousnuté jablko. Po dosažení žádaného stupně fermentace je listí z pytlů rozprostřeno k dosušení.

Dalším možným způsobem produkce červených listů je použití velmi intenzivního slunečního světla nebo ultrafialových zářivek. Tropické rostliny jsou na vysoké dávky UV záření připravené, ale stále může dojít k ničivému předávkování, které způsobí poškození DNA a vyblednutí listových barviv (chlorofylů, karotenoidů a dalších), zůstávají pouze hnědočervené oxidované polyfenoly.

Obě tyto metody vedou ke komplexním chemickým změnám zahrnujícím navýšení obsahu oxidovaných derivátů mitragyninu, částečné ztrátě hořkosti a vzniku specifického aroma výsledného produktu.

A co další barvy?

Žlutý kratom údajně vzniká smícháním bílého a červeného kratomu pro vyvážení účinků (případně z čistě komerčních důvodů – zvýšení prodejnosti). Další možností by mohlo být částečné zpracování metodami podobnými výrobě červeného kratomu či sezónní sběr opadávajících listů v suchém období, kdy rostliny shazují staré listy pro omezení ztrát vody.

Méně obvyklý hnědý kratom vzniká intenzivní fermentací, kdy je výsledná barva výrazně tmavší, než barva červených kratomů.

Vliv na účinky kratomu

Uživatelé z Česka a Slovenska se převážně shodují, že nejvýraznější stimulační účinky má zelený kratom. Stimulační účinky bílého kratomu jsou o něco mírnější; červený kratom je pak obecně považován za sedativní, především ve vyšších dávkách. V nižších dávkách mohou být jeho účinky neutrální nebo mírně stimulační.

Chcete získat vzorek kratomu zdarma?

Přihlašte se k odběru novinek a získejte 10 g balení kratomu jako dárek!

Úspěšně jste se přihlásili k odběru novinek! Bude vám odeslán potvrzující email.